close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
 

Přečtěte si a okomentujte moje další články na webu radostzezivota.openmlm.eu.

Dlouhé zimní večery II. - "šípkové" cukroví

25. října 2009 v 13:50 | Lenka Rottová |  Jak zabavit děti :-)
Šípkové cukroví je velmi trvanlivé, tvrdé jako kámen a tudíž prakticky nepoživatelné, můžete ho vyrábět s dětmi a můžete s ním ozdobit stromeček.

Výhoda je, že si ho můžete připravit už v listopadu, do Vánoc Vám vydrží, a pak ho klidně nasypte mravencům.

Postup:

Vezmeme opravdu hodně moučkového cukru a šípkovou marmeládu.

Šípkovou marmeládu vezmeme jen v případě, že ji děláme tak jako tak, máme jí doma hodně, a nebude nám chybět. Vyrábět šípkovou marmeládu jen za účelem tohoto druhu cukroví je zpozdilost, protože ho stejně nikdo nebude jíst, a pro dekoraci nám postačí jakákoli jiná šťáva nebo marmeláda, která zabarví hmotu do bledě meruňkova až růžova a má příjemnou vůni.

U nás doma se pro tento účel tradičně používá domácí šťáva z červeného rybízu, ale můžete použít třeba bezinkovou (z plodů), nebo jakoukoli jinou ovocnou šťávu nebo marmeládu, která Vám voní a chutná.

Cukr (kterého je potřeba opravdu hodně) smícháme se šťávou nebo marmeládou v takovém poměru, aby nám vznikla hustá kaše (konzistence cement).

Podle své zručnosti, zdatnosti a technického zázemí můžeme s materiálem pracovat podobně jako s moduritem, nebo můžeme využít různá zdobítka na krémy a šlechačky a vykroužit zajímavé "preclíky", osmičky a kroužky s typickým průřezem. Je to na Vaší fantazii.

Tvary skládáme na pečicí papír na připraveném plechu. Potom sušíme v pootevřené troubě na cca 50°C, nebo na kamnech, jak je libo. Hotovo je ve chvíli, kdy je cukroví jako kámen. Potom ho můžeme uložit do krabičky a na Vánoce pověsit na stromeček nebo na adventní věnec, jmelí a podobně. Pozor - je to vlastně samý cukr, takže ať Vám nezvlhne. A taky se vyhněte mravencům.

Fotky k článku najdete v Galerii ve složce rybízové cukroví.

Jo, ještě varování: jestli chcete tohle cukroví věšet na stromek a podobně, tak si připravte dirku na pověšení dokud je těsto měkké, až uschne, praskne při sebejemnějším pokusu o provrtání.



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama




Zajímáte se o výtvarné techniky?
Na webu chupacabrito.cz najdete stránku o patchworku a dalších technikách - nechybí fotky a návody pro patchwork bez jehly, ubrouskovou techniku, malbu na skle.